راه اندازی دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی (GC-MS) دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر

۲۷ تیر ۱۳۹۷ | ۲۲:۰۱ کد : ۷۴۰۴ اخبار تصویری

دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی (GC-MS) دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر راه اندازی و آماده ارائه خدمات به متقاضیان گردید. دکتر نعمتی رئیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر با اعلام این خبر گفت:

دستگاه GC-MS مستقر در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر که حدود 4 سال پیش با هزینه بالغ بر 450 میلیون تومان از محل اعتبارات اختصاصی زلزله خریداری و تاکنون بدلایل نامعلومی راه اندازی نشده بود و با توجه به نیاز همکاران دانشکده در پیشبرد اهداف پژوهشی و آموزشی دانشگاه با پیگیری­های مستمر اینجانب و تلاشهای سرپرست آزمایشگاه و کارگاه­ها و مشارکت شرکت ارائه دهنده خدمات پشتیبانی دستگاه راه اندازی گردید و مراحل تنظیم و کالیبراسیون انجام و آموزش کار با دستگاه با حضور همکاران هیات علمی در طی کارگاه دو روزه صورت گرفت و آماده کار شد. در ادامه در حضور نماینده شرکت، سرپرست آزمایشگاه و کارگاه ها و ریاست محترم دانشکده، چند نمونه آزمایشی توسط کارشناس مربوطه تزریق و آنالیز گردید و طبق اظهار نظر نماینده شرکت مشخص گردید که دستگاه از وضعیت بسیار خوب و پایداری برخوردار می­باشد. بر این اساس مقرر گردید که این دستگاه به عنوان آزمایشگاه مرکزی همکار شروع به ارائه خدمات به متقاضیان دانشگاهی و خارج دانشگاه بنماید. شایان ذکر است این دستگاه محصول شرکت (Agilent)  کشور ایالات متحده آمریکا می­باشد که مشخصات بخش کروماتورگرافی (GC)، طیف سنجی جرمی (MS) و ستون کاپیلاری آن به ترتیب 7890B GC system، 5977A MSD  و HP 5MS (30 m × 0.25 mm, film thickness 0.25 µm)  است.

این دستگاه در ابتدا در قسمت کروماتوگرافی گازی ترکیبات مختلف را جدا سازی کرده و سپس با استفاده از یونیزاسیون مولکول­های تشکیل دهنده هرکدام از این ترکیبات و مشخص کردن الگوی m/z آنها، در قسمت طیف سنج جرمی، ترکیبات مختلف را با مقایسه این الگوها با الگوهای موجود در کتابخانه خود شناسایی می­کند. با استفاده از این دستگاه می­توان نمونه­های مختلف در غلظت­های پیکوگرم را از نظر مولکولی شناسایی کرد. همچنی از این دستگاه می­توان برای شناسایی مواد موثره اسانس­های انواع گیاهان دارویی به خصوص گیاهان حاوی روغن­های فرار، پروفایل اسیدهای چرب که ﺑﻪواﺳﻄﻪ ﺗﺮﮐﯿﺐ ﺑﺎ ﺑﺮﺧﯽ واﮐﻨﺸﮕﺮﻫﺎ و ﯾﺎ ﺣﻼﻟﻬﺎی ﺧﺎص، مشتق سازی شده وتبدیل به گونه­ی ﻓﺮار شده اند، تشخیص وجود ترکیب یا ماده سمی خاص در مواد غذایی استفاده کرد. همچنین این دستگاه قادر به کمی سازی هر کدام از ترکیبات شناسایی شده می­باشد.